Onze allereerste versie van Word en Framemaker

Word vs FrameMaker

Sinds 1998 gebruik ik Adobe FrameMaker voor complexe technische documenten. Toen was dat FrameMaker 5.5, inmiddels gebruik ik FrameMaker 2015. Soms krijg ik documenten aangeleverd die zijn gemaakt in Word en die na de nodige aanpassingen weer in Word formaat moeten worden teruggestuurd naar een klant. Iedere keer valt het me op hoe chaotisch zo’n document er uit ziet op het scherm wanneer de opmaaksymbolen zichtbaar zijn. Die kun je natuurlijk uitzetten, maar het geeft wel direct een belangrijk verschil aan tussen Word en FrameMaker. Door het gebruik van een template met goed gedefinieerde “paragraph formats” ontstaat er in FrameMaker een veel natuurlijkere flow van teksten en beelden, en dat zonder veel poespas. Als je hier eenmaal aan gewend bent in FrameMaker, dan voelt Word zeer onprettig aan.

Framemaker en WordWord heeft natuurlijk voordelen in bepaalde situaties. Een technische document dat niet al te groot is en niet veel complexe illustraties bevat kan prima gemaakt worden in Word. Zeker als het een document is dat door collega’s verder gebruikt gaat worden. Iedereen heeft Office op zijn pc dus Word als primair programma om de technische content gestalte te geven is prima.

Inefficiency gaat onstaan wanneer meerdere documenten, van verschillende technische auteurs, samengevoegd moeten gaan worden tot één document, bijvoorbeeld een gebruikershandleiding voor een klant. Verschillende stijlen van werken in Word worden samengevoegd en het aantal pagina’s neemt flink toe. Figuren zijn vanwege de uitwisselbaarheid tussen collega’s meestal ingesloten in het document (embedded) en de bestandsgrootte groeit daardoor ook snel. Het bewerken van het document begint steeds onoverzichtelijker en trager te worden, terwijl juist de aandacht nodig is om de inhoud te finetunen voor de ontvanger cq gebruiker van het document.

Omdat FrameMaker per hoofdstuk een apart bestand gebruikt, blijft het overzicht bestaan wanneer het aantal pagina’s flink oploopt. Ook hoofdstuknummering en verwijzingen naar figuren e.d. is een stuk degelijker geïmplementeerd in FrameMaker dan in Word. Het genereren van een inhoudsopgave (TOC) gaat in FrameMaker eigenlijk altijd vlekkeloos, maar in Word ontstaan er te vaak error meldingen door verwijzingen die niet meer kloppen.

FrameMaker is een Adobe product. De compatibiliteit met de andere producten van Adobe zoals Illustrator en Acrobat is daarom ook superieur. Vector illustraties (.ai) worden probleemloos opgenomen in een pagina, en worden vervolgens 100% correct weergegeven in een Acrobat PDF. Voor het plaatsen van een Illustrator bestand in een Word document moet er eerst geconverteerd worden naar .eps, of eventueel naar een pixel formaat zoals .png. Mijn ervaring is dat Word sommige meer exotische grafische formaten niet altijd goed kan weergeven. FrameMaker is daar een stuk consistenter in.

Het is duidelijk waar mijn voorkeur ligt bij grote complexe documenten met veel illustraties: FrameMaker. De huidige versie van FrameMaker, FrameMaker 2015, bevat zeer veel nieuwe mogelijkheden die nog door mij onderzocht moeten worden. Ongetwijfeld zal hierdoor de voorsprong op Word nog groter worden voor wat betreft complexe technische documenten.

Scroll naar top