Adobe Framemaker + Photoshop + Illustrator + Acrobat

=

Technische documentatie

Technische documentatie is vaak een sluitpost, de uitvoering en voortgang van het technische project heeft altijd de hoogste prioriteit. Toch valt er veel winst te behalen wanneer aan de benodigde (en vereiste) technische documentatie meer waarde en aandacht wordt toegekend.

Techmace helpt u bij het verbeteren van de kwaliteit van uw technische documentatie. Daarnaast zijn wij inzetbaar wanneer uw eigen capaciteit op dit terrein te kort schiet. Indien gewenst kunnen wij uw medewerkers trainen en begeleiden in het gebruik van de belangrijkste gereedschappen om tot hoge kwaliteit en tempo te komen: Adobe Framemaker, Photoshop, Illustrator en Acrobat.

Waarom investeren in hoogwaardige technische documentatie workflow?

Framemaker vs Word

Wanneer er snel een hoogwaardig technische document gemaakt moet worden, waarin design ook een prominente rol speelt, dan moet Word overboord. Tenminste, voor de realisatie van het eindresultaat zoals een pdf of full colour print. Voor het schrijven van teksten door uw medewerkers (de “materiedeskundigen”) voldoet Word of een andere tekstverwerker uitstekend.

Ondanks dat Word beschikt over een groot arsenaal aan opmaak mogelijkheden, is het voor de vormgeving van grote documenten met veel (sub)hoofdstukken, illustraties en foto’s ongeschikt. Complexe vector illustraties kunnen alleen via een omweg in een Word document geplaatst worden, de kwaliteit is dan vaak al sterk gereduceerd. Illustraties van Adobe Illustrator kunnen rechtstreeks geplaatst (“gelinkt”) worden in Framemaker. Updates in de illustratie zijn dan direct zichtbaar in het Framemaker document.

Framemaker heeft ook een veel betere en meer betrouwbare methode voor het automatische nummeren van hoofdstukken, inhoudsopgaves, figuren en tabellen. Word loopt in dit opzicht zeemijlen achter door veel voorkomende “errors” in de inhoudsopgave en foutieve nummeringen.

Framemaker en Word
Originele cd-rom hoes van onze eerste Framemaker versie (5.5.2) uit 1997.

Framemaker in historisch perspectief

Charles “Nick” Corfield is een wiskundige, computer programmeur, en oprichter van Frame Technology Corporation in 1986. Terwijl hij op de Columbia Universiteit zat schreef Corfield de originele versie van de desktop publishing applicatie FrameMaker. Dit werd het belangrijkste product van het bedrijf dat hij daarna oprichtte. Het bedrijf werd in 1995 overgenomen door Adobe Systems (bron: Wikipedia).

Framemaker/PDF "User Manuals" voor Royal IHC sinds 1997

De eerste ervaring met Framemaker bij Techmace was in 1997 met versie 5.5.2 voor Windows 95, zie foto hiernaast. In veel aspecten lijkt deze versie nog op de huidige versie (2019 release) wat aangeeft dat Adobe haar tijd toen ver vooruit was.

Voor Techmace is het echter van belang dat ze al gedurende meer dan 20 jaar een betrouwbare stuk gereedschap heeft om gebruikershandleidingen te maken voor een belangrijke relatie: Royal IHC. Wanneer een baggerwerktuig dat door Royal IHC is gebouwd vele jaren later wordt geüpgraded, zoeken wij de bewaarde bronbestanden van toen op en kunnen wij de documentatie snel en gemakkelijk aanpassen.

Software die wij gebruiken in een technische documentatie workflow

Scroll naar top